גיא בר ושות'-משרד עורכי דין
Guy Bar & co. Law offices
לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות חייגו: 03-5057171
למענה אישי בכל שעות היממה: 052-5477599
זימון לשימוע- מה עושים עם זה?
זומנת לשימוע לפני פיטורין? יש מה לעשות! 10 עצות משפטיות ואחת נוספת
כיום, בניגוד לעבר, הפך הליך השימוע טרם פיטורין להליך מקובל אשר גם בתי הדין לעבודה שמים את הדגש על קיומו טרם פיטורי העובד הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי.
אי עריכת שימוע ע"י המעביד עשויה להוביל לתוצאות מרחיקות לכת של תשלום פיצוי לעובד העולה כדי מס' משכורות (בין 1 ל 12 בדרך כלל). המטרה של מאמר קצר זה הנה לתת מספר הכוונות לגבי הליך השימוע, כדי למנוע טעויות אשר עשויות לפגוע בעובד בהמשך במידה ויחפוץ לנהל הליך משפטי. כמו כן, המטרה הנה לתת מספר עקרונות שההקפדה עליהם עשויה להוביל בסופו של דבר לביטול רוע הגזירה. חשבו – מקום שבו מספר עובדים מתייצבים לשימוע, הרי שרוב העובדים לא יכינו את עצמם כראוי ולא יקראו מאמר זה ואף לא יסתייעו בעורך דין אשר ייצג אותם נאמנה במהלך ההליך. מאותו רגע ואילך, הסיכויים שלהם "להינצל" קטנים.
הערה: הניסוח בלשון זכר, אך בכל מקרה מכוון לשני המינים כאחד.
-
הודיעו לך על קיומו של שימוע בעניינך? דרוש את הזימון בכתב!
-
וודא שמפורטות בזימון הנסיבות שבעקבותיהן אתה מזומן לשימוע (פיטורי צמצום, תפוקה נמוכה, בעיית משמעת וכד'). המיקוד עשוי לסייע לך להתמודד עם הטענות המושמעות כנגדך.
-
דע כי זכותך להתכונן לשימוע כיאות. אל תהסס לבקש הארכה של המועד אם המועד נראה לך קצר מידי. את בקשת ההארכה עשה בכתב (לא בע"פ) וכתוב את הנימוקים לבקשת ההארכה (יש לכך חשיבות בבית הדין לעבודה).
-
דרוש לקבל לידיך חומר בעניינך כגון הערכות תקופתיות של מעסיק (אם ישנן), מכתבים שנשלחו אליך בעבר המעידים של תפוקתך, תיק אישי וכד'. אל תזלזל בהליך שבו תוכל להציג את מלוא התמונה מול מעסיקך.
-
התכונן היטב לשימוע. כתוב לעצמך את התשובות שאתה חושב להשיב לנושאים שנכתבו במכתב הזימון לשימוע.
-
הצג הוכחות לטענות שלך בצורה תמציתית ובהירה. אם יש מכתב שבו קבלת ציון לשבח – הצג אותו ומרקר את החלק הרלוונטי בטוש זוהר.
-
אל תסכים בשום אופן לדון בנושא שלא פורט במכתב השימוע.
-
דע כי זכותך לקבל תיעוד של הליך השימוע. אין הכוונה לחובה של המעסיק לנהל פרוטוקול "מילה במילה" אלא סיכום של רוח הדברים.
-
בדוק את תיעוד השימוע בדיעבד וודא שלא נכתבו בו דברים שלא נאמרו, או לחילופין השמיטו את מה שאתה אמרת.
-
לנשים – אם לא הודעת עד לאותו מועד למעסיקך על היותך בהיריון – זה הזמן לעשות זאת. באותו רגע על מעסיקך לעצור את הליך הפיטורין ולבקש היתר פיטורין כמתחייב בחוק (ככל שמדובר בעובדת המועסקת יותר מ 6 חודשים).
-
עצה פרקטית אחרונה – אם יש לכם בעיות אישיות (בן הזוג אינו עובד, טיפולי פוריות וכד') אל תהססו לספר זאת. לעיתים המעביד נמלך מדעתו לפטר ממניעים סוציאליים.
והכי חשוב – אל תתכוננו לשימוע לבד. התייעצו בעורך דין אשר מכיר את ההליך והתנסה בו, אשר יוכל לכוון אתכם ובמידת הצורך להתלוות אליכם להליך (זו זכותכם).
*הכותב הנו עו"ד ממשרד גיא בר ושות' העוסק בדיני עבודה.
מאמר זה הנו למידע כללי וראשוני בלבד, ואינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.