top of page

 דואר זבל- זכותכם לתבוע פיצוי

 

לפני 7 שנים, ב-1 בדצמבר 2008 נכנס לתוקף תיקון מספר 40 לחוק התקשורת. תיקון האוסר על משלוח דברי פרסומת במספר אמצעים ובהם- בדוא"ל, בפקס, בהודעת SMS או באמצעות מערכת חיוג אוטומטי, ללא אישור של הנמען מראש. 

החוק עושה שימוש במנגנון אכיפה עצמית המאפשר לנפגעים מקבלת "דואר הזבל", SPAM ("ספאם") לתבוע פיצוי בסך 1,000 ₪, ללא הוכחת נזק, בגין כל הודעה שנשלחה אליהם. אולם, למרות הקלות היחסית שהחוק מאפשר בהגשת תביעה ובהוכחת התביעה הרי שרוב האוכלוסיה נמנעת עדין מפניה לערכאות המשפטיות ומאכיפת זכויותיה, ענין שלמרבה הצער גרם לכך שרוב ההפרות ממשיכות להתבצע גם כיום, 7 שנים לאחר חקיקת החוק והודעות ספאם הן עדין חלק מחיינו.

 

אם אתם קוראים את זה ומהנהנים בהסכמה על כך שגם אתם עדין מוטרדים כמעט מדי יום בהודעות ספאם וטרם עשיתם עם זה משהו, הרי שכאן תקבלו הכוונה כיצד לעשות זאת בקלות ובדרך הנכונה.

 

כמה מילים על החוק-

החוק ניסה להביא בשורה לציבור שמאס בהודעות המטרידות הנשלחות אליו חדשות לבקרים ממפרסמים שונים באמצעים שהטכנולוגיה מאפשרת לנו כיום, החוק נוקט בלשון בהירה ופשוטה ביחס לתכליתו ולמטרתו. החוק קובע כלל די פשוט: אסור לשלוח דברי פרסומת לנמען, בכל אמצעי תקשורת (דוא"ל, פקס, הודעות SMS או באמצעות מערכת חיוג אוטומטי) ללא הסכמה מפורשת מראש של הנמען .

ישנם מספר יוצאים מן הכלל בחוק, אולם המרכזי שבהם הינו- שאין צורך בהסכמה מראש של הנמען אם בעת רכישת מוצר או שירות הנמען מסר את הפרטים שלו. יחד עם זאת, במקרה זה המפרסם צריך להודיע לנמען כי פרטיו ישמשו לצורך משלוח דברי פרסומת בעתיד.

המפרסם אף נדרש לאפשר לנמען הזדמנות לסרב למשלוח דברי פרסומת.

 

מערכת הפיצויים המוגדרת בחוק-

משלוח דברי פרסומת אסורה על פי החוק מהווה עבירה פלילית,  ודינה קנס של מעל 200,000 ₪, בנוסף, הנמען רשאי להגיש תביעה לפיצוי ללא הוכחת נזק שלא יעלה על 1,000 ₪  על כל פרסומת שקיבל.

כמו כן,  ניתן להגיש תובענה ייצוגית נגד המפרסם אם מתקיימים התנאים המנויים בחוק להגשת תובענה ייצוגית.

 

פרשנות החוק בבתי המשפט וההלכה הנהוגה-

ניתן לומר כי למרות שישנם הבדלים בין בתי המשפט השונים בפרשנות לחוק, הרי שיש קוים מזהים העוברים כחוט השני בין בתי המשפט השונים, קוים מזהים אלה מתמצים בעיקר במתן פרשנות המטיבה עם הנמענים, התובעים מכוח החוק ופחות עם החברות המפרסמות המפרות את החוק. החוק מעודד אכיפה עצמית ובתי המשפט משקפים את כוונת המחוקק בהחלטותיהם.

בשנה האחרונה אף ניתן פסק דין מנחה בענין זה, פס"ד רע"א 1954/14 חזני נ' הנגבי, פסק דין זה מתווה את הדרך לכך שתכלית החוק הינה- עידוד אכיפה עצמית באמצעות הרתעה מפני הפרת החוק, עידוד הנמען למימוש זכויותיו והתחשבות בהיקף ההפרה שבוצעה. כמו כן פסק הדין מקל על התובע שכן על פי פסק הדין התובע פטור מהוכחה כי צמצם את נזקו שכן יש לבחון את התנהגות המזיקה בלבד ולא את התנהגות הנמען.

 

כיצד מתכוננים לתביעה מכוח החוק ועל אילו נושאים יש צורך לשים דגש בהכנה?

  1. עיברו על הפרסומות שקיבלתם בתקופה האחרונה, בדוא"ל במסרונים, בפקס או במענה קולי במידה ויש לכם תיעוד לכך. שמרו על התיעוד ורכזו את כל הפרטים של כל מפרסם לרבות תיעוד של בקשות או פניות שנעשו למפרסם בעבר להסרה או להצטרפות לרשימת תפוצה.

  2. חשוב להבין כי החוק אוסר רק על פרסומת מסחרית, אשר מטרתה מסחרית, לכן חשוב לבחון האם התיעוד שיש לכם מדברי הפרסומת עונה על הגדרה זאת.

  3. בדקו האם המפרסם מוכר לכם, האם השארתם לו פרטים בעבר או האם רכשתם בעבר מוצר או שירות מאותו מפרסם.

  4. אם נתתם הסכמתכם לקבלת פרסומות בעבר, וביקשתם להסיר את הסכמתכם בדיעבד מצאו תיעוד מבקשתכם ושימרו זאת לכתב התביעה.

  5. לאחר איסוף החומר ניתן לכתוב כתב תביעה באופן עצמאי ולהגיש תביעה קטנה לבית המשפט לתביעות קטנות הקרוב למקום מגוריכם או לחילופין לפנות לעו"ד המתמחה בייצוג בבתי משפט ובנושא זה בפרט על מנת שזה ימשיך את הטיפול בתיק באופן מקצועי, בענין זה יש לקחת בחשבון שיקולים של היקף התביעה, הזמן שיוקדש לכך וסוג ההליך.

  6. כיצד להתנהל ביחס לעתיד? בעת רכישת מוצר או שירות חפשו בחוזה את הסעיף הרלוונטי למשלוח דברי פרסומת, אם אינכם מעונינים לקבל דברי פרסומת דאגו למחוק את הסעיף הרלוונטי מהחוזה.

סוף דבר-

אם גם אתם נתקלתם בעשרות הודעות פרסומת מטרידות בטלפון הנייד או בדוא"ל שלכם אתם יכולים בהחלט לעשות עם זה משהו, רכזו את החומר בהתאם להמלצות שצוינו לעיל, ופנו לאכוף זכויותיכם בבתי המשפט בין אם באמצעות עורך דין ובין אם באופן עצמאי.

 

צוות המשרד ישמח לעמוד לרשותכם בבאם תבחרו להתייעץ עמנו, ההתייעצות הראשונית ללא התחייבות וללא תשלום. השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

 

לקבלת ייעוץ ראשוני מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

ההודעה נשלחה בהצלחה

bottom of page